Nu gaat u eerst er voor zorgen dat u een zeer actieve L-modus hebt. Om de oefening af te maken, moet u overschakelen naar de ‘zienswijze’ van de R-modus. Hoe doet u dat?

Nodig:

 • Vel tekenpapier
 • Gum
 • Potlood 2B
 • Tijd: 15 minuten

Als u naar deze afbeelding kijkt, kunt u er een vaas in zien. Maar als u even anders kijkt, ziet u twee en profiel gezichten.

 1. Ik wil u uitnodigen om op het tekenpapier een en profiel te tekenen. Als u rechtshandig bent laat u het gezicht naar rechts kijken en anders naar links. Dit is uit praktische overweging, zodat u niet met uw hand de komende tekening bedekt.
 2. Teken liever een en profiel zoals dat bij u opkomt, dan dat u het voorbeeld natekent.
 3. Nu zet u zowel aan de boven- als aan de onderkant een rechte streep ( zie voorbeeld boven).
 4. Taal zit in onze linkerhersenhelft. Om een heel actieve L-modus te krijgen, gaat u met uw potlood over het getekende en profiel en benoemt u alles zo veel mogelijk: ‘voorhoofd’, ‘neusbrug’, bovenkant neus’, ‘punt van de neus’, ‘neusgat’, ‘gleufje’, bovenkant lip’, enzovoort. U ziet ik benoem zoveel als ik kan. Hoe meer taal u gebruikt, hoe actiever uw linkerhersenhelft is. En dat is precies de bedoeling!
 5. Bent u hiermee klaar, dan doet u het nog een keer. En nog een keer. Dus: weer met uw potlood over de lijnen van het en profiel, terwijl u alles, elk detail benoemt. U hebt nu een HEELACTIEVE L-modus!
 6. Nu kunt u de oefening alleen afmaken door over te schakelen naar de rechterhersenhelft. U gaat nu het andere, spiegelbeeldige en profiel tekenen. Hier hoeft U niets te benoemen. Y zult merken dat hoe meer u bij deze kant benoemt, hoe moeilijker het tekenen gaat.
 7. Nu kan er een moment komen dat u niet weet hoe u verder moet tekenen. Uw linker- en rechterhersenhelft zijn met elkaar in conflict! Nu wordt het interessant. Het is van belang dat u uzelf gaat observeren:’Wat doet u of moet u doen om weer verder te kunnen tekenen?’ Op die manier geeft u uzelf de kans om te ontdekken WAT u moet doen om over te schakelen naar de zienswijze van de R-modus.

In het volgende item kijken we wat u hebt gedaan. Of, wat u had kunnen doen.