Les 2: Ook jij kunt leren tekenen

Ontdek in 30 minuten dat ook jij kunt leren tekenen

Benodigdheden

 • Potlood
 • Tekenpapier
 • Gum

Misschien ben jij iemand die denkt dat je niet kan tekenen. Maar je zou het wel graag willen. Alleen, je hebt het nooit echt geprobeerd, omdat je denkt dat je niet kan tekenen. Dat is niet waar! Ik kan het je verzekeren dat iedereen kan tekenen.

Waarom? Omdat tekenen vooral een vaardigheid is. Net zoals schrijven, rekenen, fietsen enzovoort. Dat heb je allemaal geleerd en daarom kan je ook leren tekenen. Ik zal het je bewijzen (en jij aan jezelf) als je deze oefening gaat doen. Je hebt hier heel weinig voor nodig; een stuk tekenpapier, een potlood en misschien een gummetje. En wat tijd.

LATEN WE BEGINNEN

 • 1. HOU HET VOORBEELD BIJ DE HAND
  Voor deze oefening gebruiken we de omgekeerde Picasso tekening (zie hierboven). Je kan de foto downloaden en printen of even maximaliseren op je telefoon, tablet of computer. 
  Let op! Het is de bedoeling dat de foto op z’n kop staat.
 • 2. TEKEN DE OMGEKEERDE TEKENING LIJNTJE VOOR LIJNTJE NA
  Omgekeerd ga je lijntje voor lijntje na-tekenen op je tekenpapier en probeer zo min mogelijk te herkennen wat je aan het tekenen bent. Hoe minder je weet over wat je aan het tekenen bent hoe beter het is.
 • 3. ZO GA JE VOORT, LIJNTJE VOOR LIJNTJE.
  Wil je even nameten of het lijntje dat je getekend hebt de juiste lengte heeft, gebruik hiervoor dan je potlood.
 • 4. DE HANDEN
  Als je aan de ‘handen’ toe bent, zul je ontdekken dat het tekenen moeilijker gaat. De linkerkant van jouw hersenen herkent dit als ‘handen’ en wil je haar symbool (zie afbeelding) voor dit woord aan je opdringen. Maar jij gaat rustig door met het tekenen van ‘lijntjes’, terwijl je zo min mogelijk probeert te herkennen.
 • 5. HET HOOFD TEKENEN
  Hetzelfde doe je bij het hoofd, omdat ook hier je linkerkant herkent wat je aan het tekenen bent en vanuit haar logica jou het symbool voor hoofd wil opdringen.
 • 6. GA ZO DOOR
  Zo teken je door totdat je het laatste streepje hebt getekend.
 • 7. NOG NIET OMDRAAIEN
  Pas als je helemaal klaar bent mag je de tekening omdraaien. Niet eerder.

Als je bijvoorbeeld wat losse stukjes papier over dat deel van de handen legt wat je niet aan het tekenen bent, dan is het makkelijker ‘in lijntjes te blijven denken.’

Of, met andere woorden: de linkerkant van jouw hersenen heeft geen idee meer wat het is en daardoor is het voor jou makkelijker om de lijntjes als lijntjes te tekenen.

Tip van Marianne

De linkerkant van de hersenen maakt gebruik van symbolen. Hier zie je hoe deze 6-jarige in haar tekening vooral symbolen gebruikt voor o.a. ogen, neus, mond, krullen, handen en voeten.

Door de tekening omgekeerd te kopiëren heb je de linkerkant van jouw hersenen bij het tekenen buitenspel gezet. Dit willen we even zo houden. Net zolang tot je de tekening af hebt. Door tussendoor de tekening weer om te draaien, activeer je ogenblikkelijk de linkerkant van de hersenen en dat is nou net wat we even niet willen.

Ook jij zult vast verbaasd zijn dat je zo’n mooie en professionele tekening hebt gemaakt. Terwijl je echt dacht niet te kunnen tekenen. Het geheim? Je hebt door de tekening om te draaien jouw rechterkant de gelegenheid gegeven te gaan tekenen. Dat is de kant die kan tekenen!

Conclusie

Goed gedaan! Je hebt les twee voltooid. Even een samenvatting van wat je geleerd hebt:

 • Je hebt geleerd om jouw rechterbrein te activeren, door de tekening om te draaien. Dat is precies wat we willen om de creativiteit die vanuit de rechter hersenhelft komt te activeren
 • Je hebt jouw eerste realistische portret getekend!

Ik daag je uit de komende tijd meer aan de slag te gaan met de omgekeerde-tekening oefening. Veel succes!

Houd je mailbox in de gaten voor de volgende stap!

Geïnspireerd? Bekijk dan de volgende pagina’s