Reacties cursisten

De afgelopen decennia heeft tekendocente Marianne Snoek velen mensen leren tekenen met de rechterbrein tekenmethode. In 2020 besloot zij te stoppen met deze fysieke cursussen en workshops en zich te richten op het schrijven van haar eigen boek: Tekenen (met het rechterbrein) kun je leren

In al die jaren hebben wij een hele hoop reacties van enthousiaste cursisten gekregen die we je niet willen onthouden. We hopen dat ze je kunnen inspireren en motiveren om ook te leren tekenen. De rechterbrein tekenmethode is volgend ons dé beste methode om te leren tekenen of professioneel niveau. Benieuwd? Volg de gratis 4-stappen workshop

“Laat je inspireren door de ervaringen van anderen!”

Marianne Snoek

Wil je weten hoe de duizenden mensen die mijn boek hebben aangeschaft denken over het boek? Neem dan een kijkje bij de reviews.

Ons digitale ‘gastenboek’

Zien in plaats van kijken. Of niets meer en niets minder. Marianne heeft me in 5 dagen zeer gestructureerd en zeer weloverwogen in precies de juiste volgorde en met precies de juiste hulpmiddelen geleerd om de werkelijkheid waar te nemen en weer te geven op papier. Ik weet nu zeker dat ik alles kan tekenen wat me voor de neus komt als ik er maar de tijd voor neem. Buiten kijk ik nu ook anders, ik zie meer.

Mijn opleiding op de Kunstacademie in de 70er jaren heeft dit niet kunnen bewerkstelligen. Ik koos ervoor om abstracte beelden te gaan maken, omdat figuratief werken te moeilijk was voor me. Andere kunstenaars in mijn omgeving hebben via een zeer lange zoektocht en veel geploeter zichzelf verder ontwikkeld op tekengebied, maar lopen elk toch nog op bepaalde punten vast. Ik weet nu dat ik ze kan helpen als ze dit zouden willen.

Door te leren zien en het oordeel, de analyse, de vergelijkingen vanuit de linker hersenhelft naast me neer te leggen en me alleen te richten op wat er letterlijk te zien is, raakt elk onderwerp dat ik teken me dieper dan voorheen. Ik ben soms ronduit ontroerd. Wat is de werkelijkheid, beleefd vanuit de rechter hersenhelft, rustgevend en verruimend.

Op de laatste middag tekenden we allemaal een zelfportret met inzet van alles wat we geleerd hadden. Ik heb voor het eerst niets gehoord van de muziek die Marianne de hele week opzette tijdens het tekenen. Mijn tijdsbesef verdween, ik kwam in een flow terecht en opeens was het gebeurd. Daar stond ik. In mijn eigen handschrift, wat ik tot die week nog niet kende. Net als ik was iedereen uiteindelijk herkenbaar op papier en iedereen was met sprongen vooruit gegaan vergeleken met de eerste tekeningen die week. Een feestelijke ervaring. Heerlijk om door zo’n inspirerend en bevlogen mens begeleid te worden

Jolan
Ik zie meer


Ik heb het gevoel dat je ons een volledig gereedschapskistje hebt aangereikt, waar ik nog vele jaren, zo niet mijn hele leven, mee vooruit kan. Deze cursus was precies wat ik zocht om los te komen van een bepaalde stijfheid in mijn tekenen en van een gebrek aan zelfvertrouwen. Ik ben heel dankbaar voor het gevoel dat ik op een krachtige en eenvoudige manier op het goede pad gezet ben. Waar andere cursussen me technieken en trucjes leerden, heb ik nu voor het eerst lessen ontvangen waar ik echt in contact gekomen ben met mijn creativiteit. In korte tijd is er door jouw aanwijzingen op meesterlijke wijze een schat in mezelf blootgelegd. Het is nu aan mij wat ik er verder mee ga doen en aangezien ik er erg blij van word, zou ik mezelf erg tekort doen als ik er niet mee aan de slag bleef. Nogmaals dank je wel!

Marian van Brakel
Deze cursus is een gereedschapskistje


Ik kijk terug op een week waarvan ik echt enorm heb genoten oftewel voor mij een geweldige week! Voorafgaande aan de workshop heb ik regelmatig de website bezocht en met ieder bezoek aan de website werd de behoefte sterker om deel te gaan nemen aan de workshop. Bij mij was er heel sterk het verlangen om te willen tekenen en ook vooral om vaardigheden te leren en kennis op te doen van al hetgeen een docent mij op dat gebied kan bij brengen. Ik heb me daar ook voor open gesteld en heb vol enthousiasme aan de workshop deel genomen.

De opbouw van de lessen en de uitleg waren duidelijk en op een leuke manier gebracht. Zeer verhelderend door de logica met tijd en aandacht voor vragen aan de docente. Het was niet alleen de lesstof maar ook de tekenpassie en stimulans die vooral door de docente maar zeker ook door de medecursisten en uiteraard vanuit mezelf het geheel tot een waardevolle week maakte. Ik zie het voor mezelf als een basis waarmee ik verder kan. Zoals het voorbeeld van leren schrijven (fietsen, autorijden, of wat dan ook) “Als je het eenmaal hebt geleerd dan weet je hoe het moet en des te vaker je er mee bezig bent des te groter zal je vaardigheid etc. worden”. Ook heel belangrijk dat ieder op zijn eigen manier met de uitwerking van de lessen bezig kon zijn. De inspanning van het tekenen was voor mij pure ontspanning waar ik geheel in op kon gaan en ook belangrijk om daarna even de tijd te krijgen om met de gehele groep elkanders werk te bekijken.

Ook al was de gehele workshop een hoogtepunt, zou ik toch als topper dag 2 willen noemen. Dag 2 bij het nogmaals tekenen van je eigen hand. Geweldig om het verschil t.o.v. de eerste dag te zien. Minpunten ??? Ik zou het niet weten behalve misschien dat voor mijn gevoel de week veel te snel voorbij is gegaan. Nogmaals bedankt voor een geweldige teken-week.

Nelleke de Bruin
Zeer verhelderend


Wat de workshop voor mij heeft betekend… “Ik vond tekenen altijd wel leuk om te doen, maar ik merkte dat ik niet verder kwam in het niveau van mijn tekeningen. Toen ik las over Marianne Snoek en de methode van Rechter Modus Tekenen die zij doceert, was ik meteen geïntrigeerd: leren tekenen door te leren waarnemen in plaats van het leren van de tekenvaardigheid zelf. Ik als ‘left-brainer’ wilde wel eens zien wat de rechterkant van mijn hersenen zou kunnen.

Ik heb hier geen spijt van gehad; ik heb tekeningen gemaakt die ik nooit voor mogelijk hield. Het blijkt dat het best mogelijk is om een gelijkend portret in een boeiende tekening te maken. Nu de waarneming op de juiste wijze geschiedt is mijn voortgang slechts nog afhankelijk van mijn ervaring met tekentechnieken.” Ik heb genoten van jouw lessen, Marianne, Wat ik heel goed vond is jouw geduld om mensen mee te krijgen en ze allemaal mee te trekken in jouw methode. Jij gebruikt daarvoor zinsneden die heel goed zijn, zoals: “Ik weet dat het even moeilijk is om hierin mee te gaan, maar toch wil ik dat jullie even exact doen wat ik vraag.” Op die manier krijg je zelfs cynics als mijzelf mee!

D.G.
Tekeningen gemaakt die ik niet voor mogelijk hield


De afgelopen week heb ik als bijzonder ervaren met name het aanleren van de nieuwe vaardigheden en het oefenen daarin. Het was een intensieve week vooral de woensdag. Ik ben vertrokken met een voldaan gevoel, wat ik gelezen en gehoord had over deze workshop kwam uit terwijl ik me vooraf daar geen voorstelling van kon maken, maar het bewijs is geleverd door jou. Al met al was het voor mij een mooie en fijne week waarin ik veel geleerd heb door de wijze waarop jij deze methode aan mij hebt doorgegeven. Nogmaals mijn dank hiervoor.

Marianne
Ik ben vertrokken met een voldaan gevoel


Na een intensieve week met een enthousiaste groep, sta ik verbaasd wat ik op het eind van de week waargenomen heb. “IK KAN TEKENEN”! Ik maakte in het verleden al mandala’s en had vaker de neiging om iets te willen te tekenen wat moeilijk voor me leek. Ik loste dit op door wat ik wilde maken over te trekken. Dat heb ik NU niet meer nodig. Ik neem nu wat ik wil overbrengen veel duidelijker waar, en zet het rustig met geduld op papier. Dat voelt toch even goed en geeft een kick aan mijn zelfvertrouwen.

Het was een bruisende week met veel indrukken en oefeningen. Waar we met zijn allen deze week heel hard aan gewerkt hebben is een andere manier van waarnemen. Het zien van lijnen, contouren, positieve en negatieve ruimten. Alles helder, goed en duidelijk door jou uitgelegd Marianne.

En wat de clou is, door anders waar te nemen zet ik nu alles op papier wat ik maar wil. Natuurlijk vergt dat wel verdere oefening en doorzettingsvermogen. Ik heb het gevoel dat ik veel duidelijker, ruimer en ruimtelijker in en om me heen zie. Ongelooflijk dat dit in een week zo snel en effectief veranderen kan. Vanuit de groep en bij mezelf ontstonden duidelijke tekeningen in goede verhoudingen o.a. handen , stillevens, gezichten en profil, nog niet feilloos maar er zat iets van de persoon in .En dat door alleen veel bewuster je andere “ Helft” (rechter hersenhelft) in te schakelen, waardoor de “Denktank” (de linkerhersenhelft) op non actief wordt gezet. Voor mij was het een plezierige gezellige werkweek en een grote ontdekking. Dank je Marianne voor de ontspannen, gezellige en waardevolle lessen.

Berthy
IK KAN TEKENEN

Zo’n anderhalf jaar geleden ben ik per toeval de site van Marianne tegengekomen. Ik was aan het surfen op het net omdat ik meer wilde weten over tekenen en tekentechnieken. Uit nieuwsgierigheid….. Op de opleiding waar ik mee bezig ben zijn we vooral veel bezig met tekenen en vormgeven vanuit het gevoel. Gezien de doelstelling van deze opleiding snap ik dit maar ik ben er altijd vanuit gegaan dat je pas echt je gevoel kan weergeven als je ook kennis hebt van materialen en technieken.

De site van Marianne sprak me erg aan maar tegelijkertijd was ik sceptisch. Leren tekenen in een week…. Maar mijn nieuwsgierigheid won het van al de vraagtekens die ikzelf maar ook anderen, bij de workshop zette. Ik besloot om me aan te melden voor de nieuwsbrief. Alsof het zo moest zijn ontving ik deze op een moment dat ik een week tekenen goed in mijn bezigheden kon passen. 5 dagen achter elkaar, lesdagen van 6 uren. Wat een luxe, wat een genot!

De workshop vond plaats in een zaal in een wijkcentrum waar we de hele week goed ontvangen werden. De sfeer in de groep was goed. Mensen die net zoals ik nieuwsgierig waren en open stonden voor alle informatie die Marianne ons gaf. Marianne is een bijzondere docente. Een motiverende en stimulerende vrouw die oog heeft voor haar cursisten. Ze is duidelijk in haar lesaanbod en heeft een natuurlijke gave om haar kennis op een ontspannen, inspirerende manier over te brengen. Doordat ik nu geleerd heb dat ik bewust mijn R-modus in kan schakelen, zie ik dat mijn tekeningen in een korte tijd in kwaliteit zijn toegenomen. De flow waarin je komt als je tekent op deze manier is bijzonder …..

Door deze workshop durf ik gezichten te tekenen, iets wat ik meestal probeerde te vermijden. Hoe meer ik naar gezichten kijk en ze teken, hoe meer plezier ik er in krijg. De lessen van Marianne en haar persoonlijkheid stimuleren me om het tekenen verder te ontwikkelen. Iets waar naar ik op zoek was…….

Elly Moonen-Rombouts
Iets waar ik naar op zoek was…


Als kind was ik gevoelig voor kunst en één van mijn grote verlangens was een kunstenaar te worden. De omgeving waarin ik opgroeide vond kunst vreemd en vooral zinloos. Ergens in mijn kinderjaren raakte ik overtuigd dat ik geen talent had, ik kon niet tekenen, ik kon niet boetseren, ik kon niet schilderen … waren voor mij vaststaande feiten. Kunst bleef mij boeien en ik hield het dan maar bij kijken naar in plaats van zelf doen. Rond mijn veertigste volgde ik een opleiding waarin ik kunstzinnig aan de slag kon, tekenen, schilderen, kleien … Mijn frustratie was groot en mijn overtuiging “ik kan het niet” werd sterker en ik zette mijn creativiteit opnieuw in de frigo … maar het verlangen bleef. Toen ik de advertentie over “Leer tekenen” las in Onkruid stak dat oude verlangen terug de kop op. Stel je voor dat dit waar is ? De theoretische uitgangspunten over de werking van beide hersenhelften konden mij overtuigen om mij in te schrijven. Ik vertrok met het idee dat ik de lastigste cursist zou worden uit Marianne haar loopbaan…

Het resultaat na vijf dagen intensief werken was verbluffend: De theorie klopt, toen ik door had hoe ik kon overschakelen naar mijn rechter breinhelft of creatieve kant gebeurden er kleine wonderen … Het tekenen gaf mij zoveel rust, voor mij was het als mediteren, ik kwam gewoon in mijn hartenergie. Ik vergat de tijd en aan het eind van een werkdag had ik een echte tekening gemaakt en voelde mij boordevol energie. Ik zag dingen die ik nooit eerder zag … een wereld van verwondering ging voor mij open, alsof ik voor het eerst de werkelijkheid (wat dit ook moge zijn) kon zien. Ik zie nu in het dagelijks leven anders, scherper, alerter, voller. Het is alsof de mist is opgetrokken, alsof een tip van de sluier is opgelicht. Ik begon zowaar te tekenen zonder dat ik het zelf door had. Ik heb mij niet één minuut gefrustreerd gevoeld. Marianne heeft ons uitstekend begeleid, als een moeder die gelooft in het talent van haar kinderen en met de nodige dosis humor. Ik ben nu overtuigd dat ik kan tekenen, dat het proces belangrijker is dan het resultaat en dat ik mits het nodige oefenen iedere dag beter zal tekenen. Als ik nu denk aan een uitspraak van Picasso “ieder kind is een kunstenaar, de moeilijkheid is er één te blijven als je groot wordt” weet ik dat hij gelijk had.

Ik heb de cursus samen met mijn 16 jarige dochter Mauranne gevolgd. Mauranne had al twee pogingen om academie plastische kunsten (of tekenschool) achter de rug, telkens met zware teleurstelling. Toch weet ik dat ze graag tekent en dit beter wil leren om later kunstonderwijs te gaan volgen. Ik weet dat ook zij een groot verlangen heeft om creatief bezig te zijn en zich kunstzinnig te uiten. Deze cursus was voor haar een openbaring, ik zag haar iedere dag meer stralen en geloven in haar eigen mogelijkheden, wat kan een moeder zich meer wensen?

Nadine S
Een wereld van verwondering ging open


De cursus “leer tekenen” was voor mij eigenlijk meer dan een cursus om te leren tekenen. Marianne is een inspirerende vrouw die de gesprekken, die toch onvermijdelijk gevoerd worden, inhoud weet mee te geven. Het leren tekenen waar het natuurlijk om gaat was voor mij een speciale ervaring. Ik heb best veel tekenervaring, heb ook regelmatig portretten getekend. (Cursussen, kunstacademie en soms in opdracht) maar voelde me hier nooit helemaal zeker van. Soms lukte het heel goed en soms was het net niet naar mijn zin maar begreep ik zelf niet zo goed waar dat aan lag. Deze cursus heeft mij inzicht gegeven in wat er gebeurd als je aan het tekenen bent. Ook nu mislukt er nog wel eens wat, maar ik kan nu beter de fout in de tekening achterhalen en begrijp ook waarom dát stukje op dát moment niet goed ging. Dat geeft voor mij net dat stukje zelfvertrouwen om écht aan iemand te vragen of ik hem/haar na mag tekenen.

Karin
Marianne is een inspirerende vrouw


De cursus heeft me veel gebracht, mijn kijk op de werkelijkheid is veranderd, vooral door de onwerkelijkheid weer te geven. Niets ziet er meer uit zoals het eruit zag. Eindelijk doet rechts bewust mee, dat geeft me een opgewonden blij gevoel! Alsof er een deel van me ontwaakt is en eindelijk mee mag spelen. Ik voel me geruster/rustiger en meer in balans. Ik wil de hele dag niets anders dan tekenen.

Ik ben blij dat ik mezelf deze cursus heb gegund, ik kan het iedereen aanbevelen die wil leren tekenen of als je denkt dat je vast zit in bepaalde (belemmerende) gedachtepatronen. Bedankt voor je geduldige, bemoedigende manier van werken. Vooral omdat je vertelt wat jij beleeft en hoe je steeds blijft leren van wat je meemaakt, maakt dat ik als cursist met nieuwsgierigheid zal blijven ontwikkelen. Dank dus nogmaals voor je stimulans!

Karin Maks
Ik wil de hele dag niets anders dan tekenen


Wat een bijzondere cursus heb ik bij jou mogen volgen. Op je website zag ik al die prachtige tekeningen van anderen. Ik kon niet geloven dat ik ook tot zoiets in staat zou zijn. Maar jawel, ook ik kon een mooie tekening van mijn hand maken en zelfs op het laatst het profiel van mijn buurvrouw. Ik kan nu zeggen dat ik ook kan tekenen! Ik merk nu al dat ik anders om me heen kijk. Het was geweldig en hier ga ik zeker mee door.

Janneke
Ik kan nu zeggen dat ik ook kan tekenen


Ik wist niet wat ik er voor mezelf van moest verwachten. Mijn man had deze cursus een aantal maanden eerder gevolgd en ik was dus een klein beetje op de hoogte van de methode volgens Betty Edwards. Of ik echt zou leren tekenen waagde ik te betwijfelen. Ruim 40 jaar geleden, op de middelbare school had ik voor het laatst een potlood in mijn hand. Ik vond 5 dagen ook wel lang, maar aangemoedigd door een vriendin/schilderes heb ik de knoop toch maar doorgehakt en ben gegaan.

Ik werd direct gegrepen door de integere, enthousiaste en liefdevolle manier waarop Marianne de cursus leidde en de cursisten benaderde. Zij haalt werkelijk in iedereen het beste naar boven. Elke dag was weer een nieuw avontuur van zelfontdekking, maar ook worstelen met het gevoel “dit gaat nooit lukken”. Tot mijn grote verbazing stond er de derde dag (de dag van de negatieve ruimtes) ineens een echte stoel op mijn papier. Nog groter werd mijn verbazing toen bleek dat ook een profieltekening van mijn vriendin, door “het leren kijken” een goede gelijkenis vertoonde en ook echt mooi was.

Het zelfportret van de laatste dag verschilde dag en nacht van het portret wat ik de eerste dag moest tekenen, alleen door het geheim van het kijken. In dat geheim heeft Marianne al haar cursisten op een inspirerende manier ingewijd. Er zijn meerdere portretten gevolgd die steeds mooier werden. Ik zou iedereen, die “iets” wil doen op het gebied van tekenen of schilderen, aanraden deze cursus te volgen. Het is een fantastische basis van waaruit je jezelf kunt ontwikkelen. Ik heb in ieder geval iets in mijzelf ontdekt waarvan ik het bestaan niet vermoedde en het tekenen van portretten (van oude meesters maar ook van mijn kinderen) geeft mij een enorm gevoel van ontspanning en verwondering.

Marijke Vermaak
Fantastische basis van waaruit je jezelf kunt ontwikkelen

Handgeschreven inzendingen