Linker-en rechterbrein
In onze hersenen zijn twee afzonderlijke gebieden het linker-en rechterbrein die een eigen uniek bewustzijn bezitten.
Roger Sperry, een Amerikaanse neuropsycholoog, ontdekte door onderzoek bij zijn epileptische patiënten, dat de linker – én de rechterkant van de hersenen verschillend in functies en bewustzijn zijn.
Dit was een enorme ontdekking waarvoor hij in 1981 de Nobelprijs voor de geneeskunde kreeg.
Deze ontdekking zette het denken over het linker-en rechterbrein volledig op z’n kop en tot op de dag van vandaag hebben zijn bevindingen grote invloed.
Functies van het linker – en rechterhersenbrein aangegeven.
Het linkerbrein grossiert in symbolen.
Wat is een symbool precies? Een symbool is een afgeleide van de werkelijkheid en vooral bedoeld om snel inzicht in een situatie te kunnen krijgen en/of een situatie snel te kunnen beoordelen.
Zo weten we door het symbool vrouw, man en gender neutraal ogenblikkelijk wat er wordt bedoeld
Tijd is ook een symbool. Een afspraak die we met elkaar hebben gemaakt en waardoor we gemakkelijke tegelijkertijd op afspraak ergens kunnen zijn. Taal is ook een symbool.
Door al deze symbolen en alle andere functies van het linkerbrein kunnen we ons leven makkelijke en effectief organiseren.
Andere functies van het linkerbrein dragen hier ook aan bij:
- Analyse
- Logica
- Opeenvolgend reeksen
- Analoog
- Cijfers
Het linkerbrein is behoudend in de letterlijke én figuurlijke zin van het woord. Een drie blijft altijd een drie ook al stort het dak in!
Onze creatieve kant
Van het linker-en rechterbrein is onze rechterbrein de creatieve wederhelft.
Het rechterbrein kent dimensies waar men ook tegenwoordig nog naar moet raden. Want wat betekent het als er geen tijd meer is? Als je in een staat van tijdloosheid leeft zoals het rechterbrein?
Met het rechterbrein kom je in de buurt van spiritualiteit en mystiek. Het is de bron van ons creatief vermogen!
Wat het allemaal lastig maakt, is dat er vaak geen taal voor is als we de essentie van het rechterbrein zouden willen benoemen.
Voor het linkerbrein is taal geschapen en daarom is alles wat zich grotendeels in deze kant van de hersenen zich afspeelt benoembaar. Hoe anders is het in het rechterbein!
Nu ben ik geen wetenschapper en het is niet aan mij om over het linker-en rechterbrein statements te maken die ik niet kan onderbouwen. Wat ik wel kan, is uit mijn ervaring als docent in het tekenen met het rechterbrein spreken en uit mijn ervaringen als kunstenaars.
Tekenen met het rechterbrein
Bij het leren tekenen, neemt het rechterbrein een belangrijke plaats is. Het is de Amerikaanse docente/ onderzoekster Betty Edwards geweest die na jarenlang onderzoek ontdekte dat het ons rechterbrein is dat kan tekenen.
De oude meesters wisten dit intuïtief. Ze wisten wat wel en wat niet werkte. Ze zegt Michael Angelo op een gegeven moment in één van zijn brieven: “Als ik spreek, wil het werk niet vlotten.’
Met de kennis van nu kunnen we dit vertalen in: ‘Als mijn linkerbrein actief is, ben ik niet instaat om goed te tekenen!’
Alles kunnen tekenen wat je ziet
Wie met het rechterbrein leert tekenen, kan alles tekenen wat je ziet. Het tekenen is de vaardigheid van het waarnemen (met het rechterbrein) en dit kun je leren. In mijn binnenkort te verschijnen boek Tekenen (met het rechterbrein) kun je leren, leer je stap voor stap hoe ook jij goed naar de realiteit kan leren tekenen.
Als je eens de proef op de som wil nemen, ga dan naar de website www.leertekenen.nl en doe de oefening die je daar vindt. Je zult dan misschien wel heel verbaasd zijn hóe goed jij kan tekenen. Bekijk de workshops >>
Marianne Snoek
Als kunstenares geef ik sinds 1998 les in tekenen met het rechterbrein.
Geheel onverwacht leerde ik mijzelf twee jaar eerder tekenen door middel van de tekenmethode van Betty Edwards. Omdat ik daarvoor nog nooit had getekend en plots mijn weg kon vinden als kunstenares vond ik dat andere mensen dit ook moesten weten.
Zo begon ik met lesgeven en vanaf het begin was het een groot succes.
Honderden (ruim twee duizend) cursisten heb ik goed naar de werkelijkheid leren tekenen.
Leren tekenen met het rechterbrein betekende voor velen van hen een life changing event.
Niet alleen doordat ze in een korte tijd van slechts vijf lesdagen in staat waren om alles wat ze zagen te kunnen tekenen, maar ook omdat de ontwikkeling van het rechterbrein door te leren tekenen een positieve uitwerking bleek te hebben op meerdere gebieden van hun leven.
Behalve lesgeven blijf ik mijzelf nog elke dag als kunstenaar ontwikkelen.
In 2019 werd met mijn portret Lucy genomineerd voor de belangrijkste prijs in Nederland op het gebied van portretschilderen De Nederlandse Portretprijs.
Tekenen (met het rechterbrein) kun je leren
Juist omdat leren tekenen met het rechterbrein een vaak lang gekoesterde wens van ‘Ik wil leren tekenen’ tot werkelijkheid brengt én het feit dat het ontwikkelen van het rechterbrein door te leren tekenen zoveel positieve gevolgen in ieders leven kan hebben, is het al jarenlang mijn droom dat deze unieke tekenmethode voor grotere groepen mensen beschik baar is.
Nu ik de 70 jaar nader leek het mij een goed moment om alle kennis en kunde die de afgelopen twee decennia heb verworven op het gebied van leren tekenen met het rechterbrein in een boek vast te leggen en op de markt te brengen.
In mei 2021 ligt het boek in de boekwinkel. Het is een geweldig mooi boek met indrukwekkende illustraties van Cornelie Gogelein. Net als in mijn tekenlessen leidt ik je stap voor stap naar jouw vermogen om goed naar de realiteit te kunnen tekenen. Ter ondersteuning vind je voor een klein bedrag op de website instructie video’s waarin ik de belangrijkste oefening in het boek samen met jouw doorneem. Omdat ‘samen’ altijd leuker is dan ‘alleen’ kun je als lezeres/lezer van het boek je aanmelden voor de Facebookgroep ‘Tekenen kun je leren’ en kun je jouw tekeningen en ervaringen met anderen delen.
Het is mogelijk om nu al het boek Tekenen (met het rechterbrein) kun je leren per pre-orde te bestellen.
Je krijgt bij zo’n pre-order boek een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.
Alle illustraties zijn van Cornelie Gogelein (www.corneliegogelein.nl)