Volg onze panelleden
Hoe zal het ieder vergaan die het boek heeft gekocht en gaat leren tekenen met het rechterbrein? Ik vraag het mij af. Daarom hebben we een aantal mensen uitgenodigd om het boek Tekenen (met het rechterbrein) te gaan ‘proeven.’ Zij gaan de komende maanden hoofdstuk voor hoofdstuk doorwerken en laten ons weten hoe dit voor hen is. Want hoe gaat dit nu: leren tekenen met het rechterbrein? Onze panelleden vertellen het je!
Laeta Lazet
Meer over mij!
Hallo! Ik ben Laeta. 44 jaar, moeder van twee kinderen en arbeidsdeskundige van beroep. Sinds twee jaar ben gestart met een opleiding bij ArtEZ om educator beeldende kunst te worden. Het is mijn droom om uiteindelijk een ‘creative space’ te creëren. Voor mijzelf en vooral ook voor anderen. Om creatief bezig te zijn en om op allerlei manieren uiting te geven aan verhalen en herinneringen. Mijn hele leven ben ik bezig met verhalen van mensen, die ik ontmoet op mijn werk, maar ook de verhalen van mijn kinderen en de verhalen die leven in mijn eigen herinneringen. Ik heb gemerkt dat verhalen vaak in verbinding staan met objecten. Het maken van objecten is iets dat ik graag doe. En ik kan ze best goed vorm geven in 3D. Bijvoorbeeld met klei of plastic. Maar objecten, situaties en dus verhalen tekenen is niet mijn sterke kant. Ik krijg maar niet de essentie van iets op papier. Hoe wordt het nu een beeld met genoeg zeggingskracht? Hoe fijn zou het zijn om dagelijkse verhalen en verwonderingen die ik mee maak vast te kunnen leggen en te kunnen delen! Dat zou ik graag leren bij ‘Tekenen (met het rechterbrein) kun je leren’. En behalve dat ik hoop zelf te kunnen, hoop ik het ook te kunnen leren aan anderen die ik wellicht ga ontmoeten in mijn ‘creative space’ en hen het plezier van verhalen tekenen over te kunnen brengen. Ik ben heel erg benieuwd wat mij de methode van Marianne Snoek zal gaan brengen!
Rinke Fiernick
Meer over mij!
Ik, rinke fierinck, doe mee met het panel Tekenen (met het rechterbrein) kun je leren, omdat ik nieuwsgierig ben in welke mate ik de kennis die ik hier opdoe kan inzetten in de praktijk van een dbkv-er (docent beeldende kunst en vormgeving).
Rinke in drie kernwoorden:
Denkt met handen
Ik weet dat -zoals geldt voor de meeste mensen met een creatieve achtergrond- mijn rechterhersenhelft ‘dominant’ is, maar ben nieuwsgierig welke nieuwe kennis ik hierover kan opdoen via een discipline die ik niet goed beheers, namelijk het tekenen. Daarbij ga ik de komende maanden voor mijn stage diverse finals interviewen rondom het thema ‘lichaam’. Een voor mij belangrijke insteek van mijn docentschap draait om een weten vanuit je kern, kennis die je niet op school aangereikt krijgt. Sta je jezelf daarbij bovendien toe om ongemak, niet weten toe te laten, dan kan je als mens groeien.
Over mijzelf:
rinke – vriendin – vrouw – moeder – kunstenaar – dochter – student – maker – dromer –
denker – bouwer – verbinder
Barbara Dos Santos
Ik heb me opgegeven voor dit panel omdat…
Ik heb in de afgelopen periode een cursus over “het creatieve proces” gevolgd. In deze cursus leerde ik hoe ik mijn breincellen beter kon gebruiken om mijn creatieve proces te stimuleren.
Wat denk je uiteindelijk te bereiken?
Na deze cursus ben ik alleen nog meer nieuwsgierig geworden over hoe je jezelf creatief kan stimuleren. Dat is hoe ik bij Marianne Snoek en haar prachtige boek terecht ben gekomen.
Naast mijn liefde voor de docentschap en verschillende soorten kunsten heb ik ook een passie voor het tekenen en schilderen. Deze passie zou ik graag meer willen ontwikkelen. Daarom heb ik mijzelf aangemeld voor het panel Tekenen (met het rechterbrein) kun je leren. Wat ik uiteindelijk wil bereiken met de hulp van deze panel is om mijn waarneming in werkelijkheid te kunnen nabootsen in mijn tekeningen.
Mijn droom is om uiteindelijk zo goed mogelijk te kunnen tekenen met mijn rechterbrein cellen, zodat ik later mijn kennis met mijn leerlingen kan delen.
Meer over mij!
Mijn naam is Barbara en ik studeer Docent Beeldende Kunst en Vormgeving aan de Breitner Academie in Amsterdam. Als ik mijzelf in drie kernwoorden zou omschrijven zou ik zeggen dat ik leergierig, creatief en gemotiveerd ben.
In mijn werk als kunstenaar probeer ik de natuur als inspiratie te gebruiken. De wereld is zo mooi, mijn waarnemingen probeer ik zoveel mogelijk in mijn kunst na te bootsen.
Sophie Abrahamse
Kernwoorden
Slim, creatief, doorzetter
Ik heb me opgegeven voor dit panel omdat… ik wil leren meer in het moment te zijn. Ik zoek naar een activiteit waarin ik me tijdelijk kan ‘verliezen’ en al het andere er even niet toe doet.
Wat denk je uiteindelijk te bereiken?
Er is een kritisch stemmetje in mijn hoofd die vindt dat alles wat ik doe op een bepaalde manier ‘nuttig’ moet zijn. Ik hoop dat tekenen iets kan zijn wat ik mezelf toesta te doen zonder daarbij bepaalde verwachtingen van mezelf te hebben. ‘ Gewoon’ leren tekenen omdat het leuk is.
Meer over mij!
Ik ben Sophie. Ik ben 27 jaar. Samen met mijn drie fantastische broers ben ik opgegroeid in Bilthoven. Nadat mijn ouders op mijn 13e waren gescheiden verhuisde mijn moeder naar Soest. Over die scheiding kan ik veel woorden vuil maken, maar laten we het er voor nu op houden dat ik er in ieder geval een goede fietsconditie aan over heb gehouden.
Op dit moment woon ik met twee vriendinnen in Amsterdam. Vorig jaar heb ik mijn master Econometrie afgerond en nu ben ik werkzaam als data scientist bij een start-up. Ik houd van koken, wielrennen, hardlopen, boksen, wandelen, samenzijn. Oh, en sinds kort houd ik er ook van om voor me uit te staren en me te verwonderen over de schoonheid van de natuur.
Mijn grootste droom is eigenlijk dat ik durf om op elk moment mijn hart te volgen in plaats van mijn hoofd. Dat is natuurlijk een beetje abstract. Ik heb ook wel concretere dromen. Zo droom ik ervan mijn eigen edelsmidatelier te hebben (en dan ook daadwerkelijk sieraden te kunnen maken), een reis te maken naar Nieuw Zeeland, een lange bergtocht te wandelen, mijn eigen fermentatie-cave te openen (ik hou van alles wat je kunt fermenteren), een parachutesprong te maken, bij te dragen aan een groene planeet door een duurzame oplossing te vinden voor een probleem.
Een belangrijke ervaring in mijn leven was mijn uitwisseling naar Lissabon tijdens mijn bachelor. Het was een periode waarin ik me heel vrij voelde en op bijna elk moment deed waar ik zin in had.